Cukierki reklamowe typu krówki – kto jest ich twórcą?

Posted on

Cukierki reklamowe

Cukierki reklamowe

Cukierki typu krówki bardzo często określane są mianem ciągutek, mordoklejek czy pomadek mlecznych. To produkt niezwykle słodki, na zewnątrz kruchy, a w środku wypełniony lepką masą. Receptura klasycznych krówek nie uległa zmianie od lat. Takie słodkości dostępne są w rozmaitych wersjach smakowych. Do wyboru mamy między innymi ich wersję waniliową, czekoladową, kokosową czy kawową. Występować mogą one także z dodatkami takimi, jak orzechy czy mak. Jaka jest historia tych słodyczy? Kogo uznaje się za ich twórcę?Cukierki reklamowe, jakimi są krówki mają niezwykle bogatą historię, która sięga lat dwudziestych dwudziestego wieku, a dokładniej roku 1921. Wtedy to Feliks Pomorski założył w poznaniu fabrykę słodyczy. Wiedzę niezbędną do produkcji tego typu wyrobów nabył on na stażu u swojego wujka  w Żytomierzu. Produkowane przez pomorskiego słodkości cieszyły się ogromną popularnością. W fabryce zatrudnione było ponad 40 osób, które produkowały aż 200 różnych rodzajów słodyczy. Krówki zawijane były w niezwykle charakterystyczne papierki z wizerunkiem krowy. Związane było to z faktem, iż ich głównym składnikiem było mleko. Pod koniec lat trzydziestych firma pomorskiego miała 5 sklepów w Poznaniu.

W czasie II wojny światowej produkcja wyrobów, jakimi są cukierki reklamowe typu krówki musiała zostać chwilowo wstrzymana, a fabryka przeniesiona została do Milanówka. Kilka lat później miejsce spłonęło, lecz rodzinie Pomorskich udało się ją odbudować. Niestety, krótko po tym zakład został upaństwowiony. Niezrażony przeciwnościami losu Feliks Pomorski zdecydował się na uruchomienie produkcji w swoim ogrodzie. Po jego śmieci, tradycję tworzenia krówek przejął jego syn, a następnie wnuk, który wytwarza je do dziś w niezmienionej wersji.

Cukierki reklamowe jakimi są krówki, w wersji oryginalnej produkuje się z mleka, masła oraz cukru, które są gotowane w wysokiej temperaturze, a następnie wylewane na stół. Po wystygnięciu masa jest krojona w płaty, a następnie w kostki i zawijana w papierki.

Tags: , ,